Kunstzinnige counseling kinderen

Wat is Kunstzinnige Kinder Counseling?

Kinderen of jongeren kunnen nog niet altijd goed vertellen hoe het met hen gaat, wat er in hun omgaat of wat zij nodig hebben om een pittige uitdaging in hun leven op te lossen.
Dit kan makkelijker gaan als zij iets kunnen maken van klei, verf of tekenen.
Zij worden hierin door mij begeleid, ik luister zonder oordeel naar ze en stel gerichte vragen over het werkstuk.
Samen geven we er een diepere betekenis aan.

 

Waarom zo geschikt voor kinderen?

Praten over een werkstuk is makkelijker dan direct over jezelf of je emoties.
Het werkstuk kan een ingang en spiegel zijn om bewust te worden, te verwerken en plezier te hebben. Via het werkstuk kan het kind op een positieve manier zijn gedrag veranderen.
Zo worden ze weer de baas over zichzelf.
Ik ben ervan overtuigd dat het kind alle kwaliteiten en mogelijkheden in zich heeft om tot zijn eigen oplossing te kunnen komen. Het beeldend materiaal en creatief bezig zijn kan het kind daarbij een zetje geven dit (weer terug) te vinden.

 

Wanneer?

Als een kind een Klein of Groot probleem heeft wat om ondersteuning vraagt.
Als je als ouders aan je kind merkt dat het niet zo goed in zijn vel zit, maar het niet duidelijk is wat er aan de hand is of wat het nodig heeft (voelt zich vaak niet lekker, heeft hoofd- of buikpijn zonder medische reden).

Als een kind:

– Zichzelf mag leren kennen
– Meer zelfvertrouwen mag ervaren
– Emoties mag leren uiten en loslaten
– Mag leren omgaan met (negatieve) emoties en overtuigingen
– Mag leren omgaan met (moeilijke) keuzes
– Tijdelijk de kluts kwijt is door ingrijpende gebeurtenissen als een echtscheiding, verhuizing, nieuwe gezinssamenstelling, overlijden van iemand die belangrijk voor hem is/was
– Blijheid (weer) mag leren voelen en uiten

 

Hoe gaat een traject?

Een traject begint met een intake gesprek met jou als ouder/verzorger. Dit zal 30 minuten duren.
Daarna volgt er een gesprek waarbij je je kind meeneemt en er een eerste aanzet tot vertrouwen gemaakt wordt. Ik ben dan benieuwd wat je kind zelf ervan vind dat hij of zij bij mij komt en wat het over de reden vertellen kan.
De volgende keer komt je kind met je binnen en gaat daarna alleen met mij aan de slag. Soms vind een kind het prettig als je erbij blijft. Dat kan, mijn aandacht zal dan hoofdzakelijk gericht zijn op het kind.

Een kind heeft ongeveer tussen de 7 en 15 sessies nodig om tot een positieve verandering te komen in zichzelf.
Bij kinderen van 6 tot 12 jaar wordt het kind uitgenodigd om te vertellen via tekenen, schilderen en klei.
Met een jongere van 13 tot 16 jaar zal ik vooral het gesprek aangaan terwijl hij of zij met schilderen, tekenen, papier of klei bezig is. Het gesprek neemt een grotere rol in tijdens een sessie.
Na 5 counselingsessies met het kind is er een gesprek met u als ouders. Wat in dit gesprek aan u wordt verteld zal eerst besproken worden met het kind of jongere.
We bespreken hoe het tot nu toe gaat en hoe het verder kan gaan. Ik kan met je meedenken hoe thuis je kind te ondersteunen in het proces wat hij/zij bij mij doormaakt, hoe thuis hierop te reageren.

Wilt u tussendoor vaker een (ouder-)gesprek of een sessie samen met uw kind?
Dan is dat zeker mogelijk. Soms zal ik dat adviseren.
Thema’s voor u en uw kind samen kunnen zijn: hoe gaan we met elkaar om, hoe maken we contact , communicatie, gezag, vertrouwen.
Uit ervaring weet ik dat het meenemen van het hele gezinssysteem van het kind tot de beste resultaten bij het kind zelf lijd.
Het kan zijn dat ik merk dat uw kind een andere vorm van hulp nodig heeft i.p.v. of naast de sessies Kunstzinnige Kinder Counseling. Dit zal ik met u bespreekbaar maken en zo tijdig mogelijk aangeven.

 

De sessies vinden plaats in mijn huis in mijn praktijkruimte op zolder in Warnsveld.